به گزارش مشرق، «عبدالباری عطوان» تحلیلگر مشهور عرب در تحلیلی در روزنامه رای الیوم در خصوص اختلاف های عربستان و امارات در جنوب یمن نوشت: ریاض برای جلب حمایت آمریکا در یمن راهبرد خود را در حمایت از اخوان المسلمین این کشور تغییر داده و سعی در پر کردن شکاف اختلاف خود با امارات دارد.
تجاوز ائتلاف عربی - آمریکایی به سرکردگی عربستان به یمن که وارد سومین سال خود شده علاوه بر اینکه به اهداف خود دست نیافته، برعکس در بخش هایی از یمن در اداره جنگ دچار اختلاف های داخلی و اساسی با همپیمانان خود نیز شده است.
اکنون نقش امارات در جنوب یمن در بوته آزمایش دشواری قرار گرفته و ابوظبی تلاش دارد حضور خود را در این نقطه حفظ کند.
این رویکرد امارات حاصل تلاش ریاض برای به حاشیه راندن ابوظبی و محدود کردن نفوذ آن در مسائل کلی بدون مشارکت یافتن در مسائل اصلی استان های جنوبی یمن است.
ریشه اختلاف امارات و عربستان در جنوب یمن به حمایت عربستان از حزب 'اصلاح' شاخه سیاسی اخوان المسلمین یمن باز می گردد.
عربستان از حضور حزب الاصلاح یمن در جریان تجاوز به این کشور به نفع خود بهره برداری کرد، حال آنکه تا پیش از آن، این حزب را یک گروه تروریستی می دانست، اما پس از آنکه در یمن در تنگنا قرار گرفت و گزینه های محدودی برایش باقی ماند و ناچار شد با یک گروه داخلی یمن یا همان حزب اصلاح تعامل داشته باشد.
به هر حال اخیرا جنوب یمن به صحنه تنش سیاسی بین امارات و عربستان تبدیل شده به این معنی است که این تنش بین 'عیدورس الزبیدی' استاندار عدن و شخص مورد حمایت امارات از یک سو و ائتلاف منصور هادی و حزب الاصلاح تحت حمایت عربستان از سوی دیگر در جریان است.
این ائتلاف یک هدف اصلی را دنبال می کند که همان بیرون راندن طرف مقابل است و طرف مقابل یا همان امارات نیز در تلاش برای بیرون راندن ائتلاف مزبور است.
خشم و غضب اماراتی ها زمانی افزایش یافت که عبد ربه منصور هادی 'خالد بحاح' همپیمان آنها را از نخست وزیری کنار گذاشت و 'احمد عبید' را به عنوان نخست وزیر و 'محسن الاحمر' را به معاون رئیس جمهور دولت مستعفی و فرمانده ارتش دولت فراری و مستعفی خود منصوب کرد.
امارات در واکنش به این اختلاف ها از فرود هواپیمای منصور هادی در فرودگاه عدن ممانعت کرد و نیز زمانی که وی به ابوظبی سفر نمود از او استقبال نکرده و هیچ مقام این کشور به استقبال هادی نرفت و وی مجبور شد پس از ساعاتی این کشور را ترک کند.
عبدالباری عطوان تحلیگر و نویسنده مشهور عرب در این تحللیل می نویسد، به نظر می رسد که عربستان در تلاش است تا عملکرد خود را در جنگ یمن نسبت به امارات تغییر دهد و بعید نیست که در آینده نزدیک شاهد گرم شدن روابط بین عربستان و امارات باشیم و چه بسا شاهد دیدارهایی بین 'محمد بن سلمان' جانشین ولیعهد عربستان و مسئول پرونده یمن و شیخ محمد بن زاید باشیم.
تحلیلگر مشهور عرب برآورد کرده که عربستان با عملکرد اخیری که از خود نشان داده در حال تغییر خط مشی خود در یمن است که به آنها اشاره می شود:
نخست: دعوت رهبران سعودی از قبایل بزرگ یمن به ریاض و برگزاری نشست برای جلب حمایت آنها و متحد کردن آنها برای همراهی خود و پشتیبانی از آنها با اموال و سلاح و جایگزینی آنها به جای حزب اصلاح.
دوم: روی گردانی فرماندهان امنیتی عربستان سعودی از دیدار با 'حمید احمر ' یکی از رهبران حزب اصلاح یمن و دعوت از قبایل یمن برای دیدار از ریاض در هتل موفمبیک که خشم الاحمر را به همراه داشته است.
عطوان می نویسد، این عقبگرد در سیاست عربستان می تواند در نتیجه فشار دولت دونالد ترامپ به عربستان و تاکید بر موضع امارات در مبارزه با اخوان المسلمین به عنوان شرط دخالت نظامی بیشتر در یمن باشد؛ بعید نیست که ترامپ این موضوع را در دیدار با محمد بن سلمان به او ابلاغ کرده باشد.
تحلیلگر عرب هچنین نوشت که عربستان در پی شکست های گذشته و افزایش توان نظامی و موشکی انصار الله یمن در تلاش است تا اختلاف های درون ائتلاف خود ساخته خود را اصلاح کرده و حمایت های بیشتری را نیز از آمریکا دریافت کند،
اما به نظر نمی رسد که تلاش های عربستان برای جبران شکست های دو سال گذشته خود در حق مردم بی دفاع یمن این بار نتیجه بخش باشد و ریاض و ائتلاف آن بتواند راه به جایی ببرد چرا که مردم یمن همچنان به مقاومت در برابر دشمن متجاوز ادامه خواهند داد.
براساس گزارش های سازمان ملل متحد از زمان شروع حملات هوایی ائتلاف بین المللی به سرکردگی عربستان سعودی برای بازگرداندن 'عبدالربه منصور هادی' رئیس جمهوری مستعفی و فراری این کشور به قدرت، 12هزار و 500 نفر که بیشتر آنها را غیرنظامیان تشکلیل می دهند کشته و 42 هزار و 500 نفر زخمی و هفت میلیون نفر با خطر گرسنگی قحطی مواجهند.
صندوق حمایت از کودکان (یونیسف) وابسته به سازمان ملل نیز روز سه شنبه گزارش داد که وبا و بیماری های ناشی از فقدان آب آشامیدنی سالم و خدمات بهداشتی در یمن رو به افزایش یافته و به همین دلیل هر 10 دقیقه یک کودک در یمن جان خود را از دست می دهد.
سازمان های بین المللی از جمله عفو بین الملل و ناظر حقوق بشر بارها مقامات عربستان سعودی را به کشتار و قتل عام غیرنظامیان در حملات ائتلاف بین المللی محکوم کرده اند، حملاتی که باعث تخریب مدارس و بیمارستان ها و زیر ساخت های این کشور فقیر عربی نیز شده است. این سازمان ها در عین حال خواستار توقف فروش سلاح از سوی انگلیس و آمریکا به عربستان شده اند.